PENDEKATAN DAKWAH KEPADA SAUDARA BARU DI MALAYSIA: SATU SOROTAN - Abd Zamani, Siti Nor Haliza; Saad, Nurul Asmida; Abdul Hamid, Norakmal; Ismail, Khairah (Jurnal 'Ulwan, 2021)
Dakwah kepada saudara baru merupakan satu kewajipan yang perlu dilaksanakan oleh setiap muslim sama ada secara perseorangan ataupun secara organisasi. Namun, tanggungjawab ini perlu dilaksanakan dengan pendekatan dakwah yang bersesuaian dan releven agar mesej dakwah Islamiah diterima dan diaplikasikan dalam kehidupan mereka. Kegagalan dalam menentukan pendekatan dakwah yang sesuai kepada saudara baru merupakan antara faktor kurangnya minat dan komited mereka terhadap ajaran Islam. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan membincangkan pelaksanaan pendekatan dakwah kepada saudara baru di Malaysia. Kajian ini berbentuk kualitatif menggunakan kaedah analisis dokumen. Data diperoleh dari buku, artikel jurnal , artikel prosiding dan tesis dengan menganalisisnya secara deskriptif. Hasil dapatan kajian ini dapat memberi panduan kepada pendakwah dalam menentukan dan mengaplikasikan pendekatan dakwah yang sesuai kepada saudara baru di Malaysia.