PEMUPUKAN PENGATURAN KENDIRI AKHLAK MELALUI PROSES PENDIDIKAN ISLAM YANG DITERAPKAN OLEH IBU BAPA - A Shukor, Khairunnisa; Safar, Jimaain; Jasmi, Kamarul Azmi; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Yusof @ Salleh, Mohd Yusry; Abd Rahman, Mohd Farhan; Khalid, Nurul Khairiah; Abdul Basir, Mukhamad Khafiz; Abd Razak, Muhd Imran (Jurnal 'Ulwan, 2019)
Pengaturan kendiri merupakan satu kemahiran yang sangat penting untuk membantu individu menghadapi cabaran getir, seterusnya berjaya dalam kehidupan. Artikel ini membincangkan peranan ibubapa memupuk kemahiran pengaturan kendiri akhlak sebagai satu proses pendidikan dalam Islam. Perbicangan ini bukan sahaja dilakukan dengan menekankan kepada kaedah-kaedah pemupukan pengaturan kendiri akhlak sepertimana yang disarankan dalam perspektif Islam, malah perbandingan dengan perspektif Barat juga dilakukan. Melalui perbincangan ini, dapat dirumuskan bahawa, terdapat empat cara bagi ibubapa memupuk penguasaan pengaturan kendiri akhlak, iaitu; interaksi sosial, ibu bapa sebagai model sikap yang baik, galakkan pengamalan sikap baik melalui pengukuhan positif dan negatif, serta menjadikan sikap baik sebagai satu kebiasaan melalui pengulangan. Perbincangan serta rumusan yang dibuat dalam artikel ini seharusnya dapat membantu ibubapa serta guru-guru dalam proses memupuk penguasaan pengaturan kendiri dalam kalangan generasi masa hadapan.