ISU-ISU SYARIAH DALAM PELABURAN EMAS SECARA DIGITAL DI MALAYSIA - Mohammad, Che Adenan; Ismail, Faisal Husen; Mustapha, Ahmad Sharifuddin; Syed Abu Bakar, Sharifah Khadijah; Masruri, Muhammad (Jurnal 'Ulwan, 2025)
Pelaburan emas adalah salah satu instrumen pelaburan yang semakin rancak disertai oleh pelbagai lapisan masyarakat dalam negara mahupun luar negara. Penyertaan ini bukan sahaja daripada institusi kewangan, tetapi juga melibatkan syarikat-syarikat kewangan dan individu tertentu. Pelaburan emas dalam sistem kewangan Islam mempunyai prinsip dan kriteria tertentu yang perlu dipatuhi, untuk memastikan produk, teknik dan bentuk-bentuk transaksi patuh syariah. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis beberapa isu syariah terkait salah satu bentuk pelaburan emas, iaitu produk pelaburan emas secara digital yang aktif dilaksanakan di Malaysia. Parameter yang digunakan dalam analisis ini adalah mengikut panduan parameter pelaburan emas yang diparakukan oleh Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia. Bentuk kajian ini dibuat dalam tiga pembahagian utama. Bahagian pertama berkaitan pelaburan emas secara umum mengikut perspektif syariah. Bahagian kedua menerangkan bentuk-bentuk pelaburan emas yang dijalankan di Malaysia. Dan bahagian yang ke tiga memaparkan beberapa bentuk produk, pelan pelaburan emas secara digital untuk dianalisis dari sudut perspektif syariah berpandukan kepada panduan parameter pelaburan emas patuh syariah. Kajian mendapati wujud beberapa bentuk pelaburan emas secara digital yang menepati hukum hakam syariah, dan sebahagian yang lain memerlukan kepada beberapa pemurnian teknik dan bentuk transaksi supaya selari dengan parameter pelaburan emas yang telah digariskan oleh Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia.