KEPATUHAN SYARIAH DALAM INDUSTRI KOSMETIK HALAL: SATU ANALISIS KONSEPTUAL TERHADAP KEPRIHATINAN DAN PENGETAHUAN WANITA MUSLIM - Baharum, Nur Bahirah; Manshor, Ruzita (Jurnal 'Ulwan, 2025)
Keprihatinan wanita Muslim terhadap kosmetik halal semakin meningkat seiring dengan kesedaran terhadap kepentingan pematuhan syariah dalam penggunaan produk kecantikan. Dalam era globalisasi dan peningkatan kesedaran terhadap kepatuhan syariah dan pemilihan produk kosmetik yang halal semakin mendapat perhatian khusus, terutama dalam kalangan pengguna wanita Muslim. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti pengetahuan wanita muslim terhadap kosmetik halal yang telah dijalankan oleh penyelidik yang lepas. Kajian ini juga menggunakan metod kualitatif melalui tinjauan literatur daripada kajian sebelum ini. Garis panduan kosmetik juga dibincangkan bagi mengetahui status halal dalam produk industri. Selain itu, kajian ini juga akan memperjelaskan penentuan hukum produk kosmetik menurut syariah. Oleh yang demikian, kajian ini membuktikan bahawa kosmetik diharuskan dalam Islam selagi mana bukan daripada unsur yang tidak halal dan memudaratkan.