PSIKOLOGI DAKWAH SEBAGAI INTERVENSI PEMERKASAAN ELEMEN TADAYYUN GOLONGAN RENTAN - Saparudin, Intan Farhana; Hamjah, Salasiah Hanin; Saad, Marzhatul Syima; Fatmawati, Indah (Jurnal 'Ulwan, 2025)
Psikologi dakwah memainkan peranan penting dalam memperkasakan elemen tadayyun golongan rentan. Golongan rentan sering menghadapi cabaran sosial, ekonomi, dan emosi akibat kekurangan yang dialami. Pendekatan ini menggabungkan prinsip-prinsip psikologi dan dakwah Islam untuk membantu individu membina daya tahan, meningkatkan kesejahteraan spiritual dan mengintegrasikan nilai-nilai agama dalam kehidupan seharian. Kertas kerja ini, menggunakan kaedah analisis dokumen, meneroka pelbagai strategi psikologi dakwah dalam memperkasakan tadayyun golongan rentan. Hasil analisis menunjukkan bahawa psikologi dakwah, melalui teknik tazkiyah al-nafs (pembersihan jiwa), dorongan dan motivasi dapat memperkukuhkan keyakinan diri dan meningkatkan penghayatan tadayyun kelompok rentan. Dapatan ini meneguhkan bahawa psikologi dakwah berpotensi memperkasakan elemen tadayyun golongan rentan melalui model yang menggabungkan aspek spiritual dan strategi daya tindak psikologi yang berkesan. Ini sekaligus menyediakan panduan praktikal kepada pendakwah, kaunselor, dan profesional lain dalam menyantuni golongan rentan.