MAJALAH DABIQ SEBAGAI MEDIUM PENYEBARAN IDEOLOGI EKSTREMISME GOLONGAN WANITA: SATU PENGENALAN - Abd Razak, Muhd Imran; Abd Rahman, Mohd Farhan; A Shukor, Khairunnisa; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Abdul Kadir, Nor Adina (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Kumpulan ekstremisme Islamic State (IS) atau turut dikenali sebagai al-Dawlah Islamiyyah fi al-‘Iraq wa al-Sham’ (DAISH) telah menyebarkan ideologi mereka melalui pelbagai medium dan media. Antara yang dikesan oleh pihak berkuasa menjadi bahan penyebaran utama adalah koleksi majalah dalam talian yang diberikan nama Dabiq. Justeru, artikel ini mengkaji tentang majalah Dabiq dan peranannya dalam penyebaran ideologi keganasan khususnya terhadap golongan wanita. Untuk tujuan tersebut, metodologi kajian kualitatif yang menggunakan pendekatan analisis kandungan telah diaplikasikan. Hasil kajian mendapati bahawa koleksi majalah Dabiq mempunyai imej dan tarikan unik yang tersendiri. Ia mengandungi dan menyebarkan ideologi ekstremisme yang berbahaya kepada pembaca termasuk golongan wanita. Ayat-ayat suci al-Quran telah ditafsirkan secara bercampur antara kebenaran dan kebatilan demi kepentingan politik kumpulan IS.