KERANGKA PENGATURAN KENDIRI MELALUI KONSEP MURAQABAH DAN MUHASABAH IMAM AL-GHAZALI - A Shukor, Khairunnisa; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Hamdan, Nazirah; Selamat, Abu Zarrin; Salleh, Sakinah; Mohd Salim, Sara Shakilla; Ilham Hussin, Nafisah; Abd Razak, Muhd Imran (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Penguasaan kemahiran pengaturan kendiri merupakan satu keperluan pada masa kini untuk berhadapan dengan situasi yang mencabar. Penerapan nilai-nilai akhlak mulia jangka panjang daripada orang dewasa kepada kanak-kanak melalui intervensi strategik merupakan satu pendekatan ke arah penguasaan strategi pengaturan kendiri apabila mereka meningkat dewasa. Teori pengaturan kendiri sedia mengakui tentang elemen agama yang diterapkan oleh dewasa sebagai satu faktor penguasaan kendiri, tetapi terlalu umum dan tidak memfokuskan kepada pengamalan Islam. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengintegrasikan stretegi pengaturan kendiri berkonsepkan muraqabah (strategi pemantauan) dan muhasabah (strategi penilaian) mengikut perspektif Imam al-Ghazali. Kajian ini menghasilkan satu kerangka pengaturan kendiri baru yang bercirikan pengamalan Islam dan dapat digunakan oleh pengkaji seterusnya pada masa hadapan.