GENDER IDENTITY DISORDER: FAKTOR SOSIAL YANG MEMPENGARUHI PEMBENTUKAN IDENTITI JANTINA - Muhamad Sharifuddin, Nurhidayah; Ramli, Mohd Anuar; Jamil, Atiratun Nabilah; Jaapar, Khafizatunnisa’ (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Kemajuan sains dan teknologi masa kini telah menemui pelbagai kaedah untuk memenuhi kepuasan manusia walaupun bertentangan dengan nilai agama Islam dan norma budaya setempat. Perbincangan mengenai identiti jantina dan gender yang dilihat makin meluas memperlihatkan banyak pihak yang bangkit memperjuangkan dan mengiktiraf kedudukan mereka dalam masyarakat khususnya golongan transgender. Sehubungan dengan itu, kajian ini akan membincangkan mengenai penyakit gender identity disorder yang didiagnosis terhadap golongan yang ingin menukar jantina yang bertentangan dengan jantina kelahiran (transgender) serta meneroka faktor yang menyumbang kepada perkembangan gender identity disorder dalam diri mereka. Bagi mencapai objektif tersebut, kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan mengaplikasikan kaedah analisis kandungan terhadap kajian-kajian lepas serta metode analisis yang digunakan adalah metode tematik. Hasil kajian mendapati terdapat empat faktor yang mendorong perkembangan gender identity disorder dalam diri seseorang individu iaitu pengalaman hidup, keinginan ibu bapa, pengaruh rakan sebaya dan pengaruh media baharu. Pengkaji juga mendapati kesan daripada faktor tersebut mengakibatkan berlakunya pelbagai stigmatasi dan diskriminasi yang berlaku ke atas diri mereka. Oleh yang demikian, golongan ini perlu diberikan rawatan pemulihan yang terbaik untuk memulihkan penyakit. Masyarakat juga perlu memberi sokongan positif dan saling membantu supaya mereka tidak berasa tersisih dan kesannya mereka berterusan melakukan perkara yang bertentangan dengan agama Islam.