CABARAN PERLAKSANAAN PAN-ISLAMISME DALAMERA SULTAN ABDUL HAMID II - Mohayan, Hanin Najihah; Alias, Nur Ainul Basyirah (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Pada era pemerintahan Sultan Abdul Hamid II, baginda telah merangka sebuah gerakan iaitu gerakan Pan-Islamisme yang bermatlamatkan penyatuan umat Islam dan sebagai tindak balas terhadap kuasa-kuasa Barat yang berjaya menguasai wilayah-wilayah di Afrika, Asia dan Eropah. Situasi umat Islam pada abad ke-19 Masihi telah mendorong kepada tercetusnya idea kesatuan Islam ini. Rentetan hal itu, baginda sultan menghadapi pelbagai bentuk kekangan serta bantahan daripada pihak-pihak tertentu. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membincangkan pembentukan Pan-Islamisme serta mengklasifikasikan cabaran dalaman dan luaran yang dihadapi oleh baginda dalam melaksanakan gerakan ini. Kajian ini dilakukan dengan menggunakan metode kualitatif yang berbentuk kajian sejarah manakala kaedah pengumpulan data menggunakan kajian kepustakaan serta metode analisis yang digunakan adalah metode tematik dan deduktif. Kajian mengenal pasti bahawa Sultan Abdul Hamid II menghadapi pelbagai cabaran ketika mengusahakan gerakan Pan-Islamisme tersebut. Selain kelemahan Daulah Uthmaniyyah, terdapat segelintir masyarakat Islam yang berada dalam wilayah Daulah Uthmaniyyah dan di luar Uthmaniyyah yang menentang idea ini sehingga menyebabkan gerakan ini sukar dilaksanakan. Kesimpulannya, keberhasilan gerakan Pan-Islamisme ini perlu dianalisis lebih mendalam kerana ia membawa kepada kewujudan pelbagai gerakan umat Islam lainnya di serata dunia sehingga kini.