METODOLOGI DAKWAH BIL HIKMAH TERHADAP SAUDARA BARU DI PERKIM BAHAGIAN MELAKA - Sabtu, Mahmood; Omar, Mohd Nazli (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Saudara baru merupakan gelaran yang diberikan kepada mereka yang baru memeluk agama Islam. Saudara baru memerlukan didikan serta bimbingan yang berterusan agar mereka akan sentiasa mendalami agama Islam dengan baik melalui bimbingan yang secukupnya. Artikel ini adalah untuk melihat perlaksanaan metodologi dakwah bil hikmah terhadap saudara Baru di PERKIM bahagian Melaka. PERKIM bahagian Melaka merupakan salah satu badan dakwah yang telah lama menjalankan aktiviti dakwah terhadap saudara baru di Melaka sejak tahun 1970. Metode dakwah yang dilaksanakan tanpa pendekatan yang sesuai dengan keadaan sasaran akan menyebabkan dakwah yang disampaikan tidak berkesan dan akan memberi kesan negatif kepada sasaran. Keberkesanan dakwah bil hikmah yang dilaksanakan banyak mendatangkan impak yang positif kepada kefahaman asas Islam di kalangan saudara baru.