MENANGANI KELESUAN UPAYA IBU BAPA (PARENTAL BURNOUT) DI MUSIM PANDEMIK COVID-19 - Ali Amran, Ila Nursalida; Saari, Zilal (Jurnal ’Ulwan, 2021)
Penularan wabak COVID-19 telah menukar lanskap tugas wanita terutamanya ibu. Penutupan sekolah, pusat pengajian dan pusat penjagaan menyebabkan beban tugas ibu meningkat. Keberadaan anak-anak di rumah sepanjang masa dan kelangsungan pembelajaran atas talian menyukarkan ibu untuk menjalankan tugasan kerjaya dan tugasan rutin harian disamping membantu pembelajaran anak atas talian dalam masa yang sama. Beban tugas yang hanya tertumpu kepada ibu sahaja mendatangkan tekanan yang kronik sehingga menyebabkan kelesuan upaya (burnout). Pendekatan kaedah bantuan profesional dan kaedah bantuan kendiri dicadangkan bagi menangani kesan sampingan akibat gejala kelesuan upaya dari aspek diri sendiri, pasangan dan anak-anak berlaku.