ASPEK MUAMALAT DALAM KITAB MIR’AT AL-THULLAB KARYA SHAYKH ABDUL RAUF ALI AL-SINGKILI - Othman, Shahrul Hilmi; Abdullah, Mohd Syukri Yeoh; Ahmad Zakaria, Ros Mahwati; Hanafiah, Muammar Ghaddafi (Jurnal ’Ulwan, 2019)
Dalam penulisan artikel ini menjadikan manuskrip kitab Mir’at al-Thullab sebagai objek kajian. Mir’at al-Thullab merupakan kitab fikah yang membahaskan muamalat, munakahat dan jinayat ditulis pada abad ke 17 Masihi, dan telah disebar luas ke seluruh Alam Melayu dengan kaedah penyalinan. Kini Mir’at al-Thullab masih dalam bentuk manuskrip iaitu salinan asal yang berupa tulisan tangan dalam aksara jawi. Manakala keadaan fizikal manuskrip kitab Mir’at al-Thullab ada yang rosak, koyak, telah dimakan anai-anai, malahan terdapat manuskrip yang disalin dengan keadaan tidak sempurna susunan. Maka kitab Mir’at al-Thullab ditahkik bertujuan untuk mengemaskini teks manuskrip dari segi teknik penulisan dan susunan serta memastikan kesahihan isi. Melalui metode tahkik telah menemukan judul sebenar kitab ini iaitu Mir’at al-Thullab fi Tashil Ma`rifah Ahkam al-Shar`iyyati li Malik al-Wahhab manakala nama penuh pengarang kitab ini ialah Shakyh Abdul Rauf bin Ali al-Fansuri al-Singkili al-Ashi al-Jawi dan telah menemukan 35 perbahasan berkaitan fikah muamalat, Maka dicadangkan bab muamalat dalam kitab Mir’at al-Thullab ditahkik dengan pendekatan fikah muamalat mazhab al-Shafi’i.