INTERAKSI ILMU QIRAAT DAN ILMU FIQH: SATU PENELITIAN AWAL - Shamshul Kamar, Muhammad Zaid; Mohamad, Mohamad Redha; Hasan, Muhammad Syafee Salihin Hasan; Abdul Manaf, Muhammad Firdaus (Jurnal ’Ulwan, 2025)
Ilmu qiraat adalah ilmu yang semakin masyhur dan diminati khususnya di Malaysia. Ilmu qiraat penting dalam pengajian Islam kerana disiplin ilmu ini berkait rapat dengan disiplin ilmu yang lain termasuk ilmu fiqh. Penulisan ini bertujuan menunjukkan fungsi ilmu qiraat dalam mempengaruhi para fuqaha untuk mengeluarkan hukum fiqh bagi kegunaan masyarakat. Turut dibincangkan adalah definisi qiraat dan fiqh, kepentingan mempelajari ilmu qiraat, ilmu qiraat sumber ilmu pengajian islam, pengaruh ilmu qiraat terhadap hukum fiqh serta peranan qiraat meluaskan pemahaman ayat-ayat fiqh. Penulisan ini bersifat kualitatif dan persejarahan serta pengkajian dokumentasi. Hasil kajian untuk menjelaskan berkenaan interaksi ilmu qiraat terhadap penghasilan hukum fiqh. Oleh itu, kajian terhadap ilmu qiraat dan interaksinya pada hukum fiqh seharusnya dikembangkan dan ditambahbaik untuk memastikan kesinambungan dan kelestarian ilmu khususnya berkaitan ilmu qiraat sentiasa terpelihara.