KEPERLUAN HISBAH DALAM AMALAN ETIKA AKADEMIK PENSYARAH DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI (IPT) - Mazlan, Muslihah; Jakaria, Noor Azizah (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Hisbah adalah merupakan suatu sistem pengawasan yang melibatkan proses pengawasan dalaman dalam memastikan al-amr bi ma’ruf wa al-nahy an-al-munkar (menyeru ke aras kebaikan dan mencegah kemungkaran). Proses ini penting dalam membina kesedaran beretika dalam kalangan pensyarah di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Namun begitu masih terdapat tingkah laku yang menyalahi etika akademik dalam kalangan pensyarah khususnya dalam aspek pengajaran dan pembelajaran serta penyelidikan. Justeru penelitian terhadap keperluan hisbah perlu dititikberatkan. Persoalannya, bagaimanakah keperluan hisbah yang perlu ditambahbaik untuk memastikan pensyarah mengamalkan etika akademik di IPT. Oleh yang demikian, keperluan hisbah dalam amalan etika akademik juga dilihat dapat memainkan peranan penting dalam usaha memastikan pensyarah mengamalkan tingkah laku yang beretika. Kajian ini mempunyai dua objektif. Pertama mengenal pasti konsep dan perkaitan hisbah dan amalan etika. Kedua, mengetengahkan keperluan hisbah dalam amalan etika akademik pensyarah di IPT. Bagi mendapatkan data-data, kajian kualitatitf ini menggunakan kaedah perpustakaan (library research). Data-data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan analisis kandungan (content analysis). Dapatan awal kajian ini mendapatan bahawa keperluan hisbah khususnya muhasabat al-nafs (pengawasan diri sendiri) sangat penting dan perlu diterapkan dalam amalan etika akademik pensyarah di IPT. Hal ini kerana keperluan hisbah dalam amalan etika akademik mampu membina kesedaran pensyarah untuk lebih menghayati, menerapkan amanah dan tanggungjawab sebagai hamba Allah SWT dan menganggap kerja yang dipikul sebagai ibadat yang sentiasa diberikan perhatian di dunia dan di akhirat. Sebagai kesimpulan, kajian ini menerangkan keperluan hisbah dalam amalan etika akademik pensyarah di IPT merupakan satu alternatif dan penambahbaikan kepada institusi pengajian tinggi.