ANALISA PENSEJARAHAN BERKAITAN FAKTOR PERKEMBANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN PONDOK DI NEGERI KELANTAN - Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Abd. Rahim, Rahimin Affandi; Yusof@Salleh, Muhammad Yusri; Mohd Noh, Abd. Munir; Hassan, Paiz; Abd Razak, Muhd Imran (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Kedatangan Islam ke negeri Kelantan sekitar abad ke-12M telah memberi pengaruh yang besar kepada beberapa aspek Islamisasi termasuk bidang pendidikan. Pada peringkat awal, masyarakat yang memerlukan pendidikan agama bertumpu di surau, masjid dan rumah guru yang disampaikan oleh para agamawan dan ulama. Setelah melalui beberapa fasa, maka terbentuklah institusi pondok yang merupakan institusi pendidikan formal yang terawal di Malaysia umumnya dan di negeri Kelantan khasnya. Perkembangan institusi pondok sekitar abad ke-19M dan akhir abad ke-20M begitu pesat sehingga negeri Kelantan diistilahkan sebagai negeri “Serambi Mekah”. Walaupun penubuhan institusi ini telah mengalami kemerosotan dari aspek pengekalan dan keadaan semasa, namun sejarah perkembangannya sewajarnya diketengahkan sebagai satu sumber maklumat yang penting terhadap generasi kini. Justeru, penulisan ini akan menghuraikan analisa pensejarahan berkaitan faktor-faktor perkembangan institusi pendidikan pondok di negeri Kelantan. Metodologi penulisan ini ialah kaedah kualitatif sepenuhnya dengan menganalisis dokumen-dokumen berkaitan seperti buku, artikel jurnal dan prosiding. Data-data yang diperolehi akan dianalisis secara deskriptif dan kandungan bagi menghuraikan fakta yang berkaitan. Dapatan penulisan ini mendapati sejarah perkembangan institusi pondok di Kelantan mengalami proses yang panjang sehingga institusi ini mencapai kegemilangan pada satu ketika dahulu. Tambahan pula, beberapa faktor utama mempengaruhi perkembangan institusi pondok iaitu kelahiran para ulama, tumpuan masyarakat, usaha para ulama, sokongan pemerintah serta sokongan masyarakat tempatan. Rumusnya, institusi pondok merupakan institusi pendidikan Islam tradisional yang masih lagi dapat dikekalkan dan amat sinonim dengan negeri Kelantan sehingga kini.