IMPLIKASI PENGUASAAN KEMAHIRAN ICT PENSYARAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP HUBUNGAN INTERPERSONAL DENGAN PELAJAR POLITEKNIK DI MALAYSIA - Mohd Noor, Ahmad Firdaus; A Shukor, Khairunnisa (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Penguasaan ICT dalam kalangan pensyarah di institusi pengajian tinggi dapat membentuk perkembangan holistik pelajar melalui proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) serta hubungan interpersonal antara pensyarah dengan pelajar. Walau bagaimana pun, kajian penggunaan ICT dalam kalangan pensyarah Pendidikan Islam di Politeknik dalam aspek pendekatan PdP dan pengukuhan hubungan interpersonal antara pensyarah dan pelajar masih kurang dibincangkan. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk melihat implikasi penguasaan kemahiran ICT pensyarah cemerlang Pendidikan Islam (PCPI) dalam pelaksanaan tugas pensyarah Pendidikan Islam di politeknik Malaysia dalam aspek PdP dan aspek hubungan interpersonal antara pensyarah dan pelajar di politeknik. Peserta kajian terdiri daripada enam orang Pensyarah Cemerlang Pendidikan Islam yang dipilih melalui persampelan bertujuan. Kaedah temu bual dan pemerhatian turut serta telah dijalankan untuk melihat pengamalan kemahiran ICT sepanjang PDP/ PDPR dijalankan. Data temu bual dan pemerhatian ini dianalisis menggunakan perisian NVivo 10 untuk mendapatkan tema. Kajian ini mendapati bahawa PCPI telah menguasai sepuluh medium ICT, termasuk penggunaan perisian Microsoft Office, e-learning¬, media sosial dan aplikasi telefon pintar. Penguasaan kemahiran ICT ini didapati telah memberi impak terhadap aspek PdP melalui inovasi dalam pendidikan, kepelbagaian kaedah pengajaran berdasarkan dinamik kemampuan pelajar dalam penguasaan PdP, serta penguasaan teknologi pendidikan maya dan media sosial sebagai tapak pembelajaran interaktif. Dari aspek hubungan interpersonal dengan pelajar pula, penguasaan kemahiran ICT membantu pensyarah mendekati pelajar, dengan berkomunikasi tanpa mengira lokasi, walau pun ketika pandemik Wabak Covid-19. Pensyarah menjadi sumber kekuatan dan pusat rujukan melalui komunikasi maya seperti WhatsApp dan Facebook, walau pun selepas tamat pengajian. ICT juga membantu pensyarah mengekang masalah disiplin pelajar. Kajian ini diharapkan dapat membantu pensyarah-pensyarah menyedari tentang kepentingan penguasaan ICT dalam pendidikan.