FAKTOR DAN TAHAP TEKANAN IBU BAPA TERHADAP PENDIDIKAN ANAK-ANAK SEMASA PANDEMIK COVID-19 - Zur Raffar, Izzah Nur Aida; Nik Dahalan, Nang Naemah; Jalani, Hamidah; Md Nasir, Mariam Farhana; Mohd Adnan, Sarah Dina (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika pandemik COVID-19 menjejaskan kesejahteraan emosi, psikologi, mengundang kegelisahan, kerisauan, bersendirian dan kemurungan serta tekanan ekonomi berterusan. Ibu bapa turut tidak terkecuali terkesan dengan penularan COVID-19 dan PKP apabila bimbang dengan kesihatan mental dan emosi anak-anak pada musim PKP serta stres dan terbeban dengan proses pengajaran dan pembelajaran di rumah (PDPR). Oleh itu, krisis dan tekanan yang didapati wujud dalam kalangan ibu bapa perlu dikenalpasti bagi memelihara kelestarian kesejahteraan keluarga meskipun pandemik berlaku. Justeru, kajian ini dilakukan bagi mengenalpasti faktor tekanan yang dialami oleh ibu bapa semasa tempoh pandemik dan menganalisis tahap tekanan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak semasa tempoh pandemik. Reka bentuk kajian ini adalah kajian tinjauan. Kaedah pengumpulan data kuantitatif dilakukan menggunakan edaran borang soal selidik terhadap 516 ibu bapa yang dipilih secara bertujuan (purposive sampling) dan dianalisis menggunakan SPSS secara deskriptif menggunakan min, kekerapan dan peratusan. Hasil kajian menunjukkan antara faktor utama ibu bapa berasa tertekan ketika pandemik adalah disebabkan terkongkong berada bersama keluarga dengan nilai min=3.10. Selain itu, terdapat tiga jenis tahap tekanan ibu bapa semasa pandemik iaitu tahap rendah, sederhana dan tinggi. Kajian ini diharap dapat dimanfaatkan oleh ibu bapa dan semua keluarga muslim berhadapan dengan cabaran semasa, seterusnya menjadi indikator kepada pihak bertanggungjawab dalam usaha memberi pendidikan, bimbingan dan program bersesuian ke arah keharmonian keluarga di Malaysia.