(untitled) (Journal of Engineering and Health Sciences, 2023)
Pengenalan: Obesiti bukanlah sesuatu yang baru dalam masyarakat kita dan senario di Malaysia juga menunjukkan obesiti semakin meningkat dari tahun ke tahun. Di Malaysia pula, menurut Tinjuan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi, kelaziman obesiti rakyat Malaysia telah meningkat dengan mendadak iaitu daripada 4.4% pada tahun 1996 kepada 14% pada tahun 2006. Kemudian telah meningkat kepada 15.1% pada tahun 2011 dan terus meningkat kepada 17.7% pada tahun 2015 serta peratusan obes pada tahun 2019 telah menjadi sebanyak 19.7%. Kemajuan dalam isu ini adalah membimbangkan memandangkan obesiti adalah penyebab utama kepada penyakit – penyakit tidak berjangkit seperti diabetes dan penyakit jantung.